Ciekawostki

12 powodów do spożywania jaj

12 powodów do spożywania jaj – lista opracowana przez Międzynarodową Komisję ds. jaj (IEC) na podstawie najnowszych badań naukowych:

  1. Jaja to jedne z najbardziej wielofunkcyjnych produktów żywnościowych na rynku.
  2. Jaja mają jeden najwyższych wskaźników koncentracji składników pokarmowych.
  3. Gdy mówimy o białku jaja, powinniśmy pamiętać, że zostało ono uznane przez naukowców za białko wzorcowe, którego skład i proporcje zawartości poszczególnych aminokwasów przyjmuje się za 100, przyrównując do wartości biologicznej białek innego pochodzenia (mięso, ryby, zboża itd.).
  4. Tłuszcz znajdujący się w jaju to w dwóch trzecich wysoko zdrowotne nienasycone kwasy tłuszczowe.
  5. Kupowanie jaj, wysokowartościowych produktów pod względem pokarmowym, jest jednym z najlepszych sposobów nabywania białka.
  6. Każda pora dnia jest dobra na spożywanie jaj.
  7. Żółtko jaja jest doskonałym źródłem choliny, niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania naszego mózgu.
  8. Zawarte w jajach luteina i zeaksantyna są dwoma nowo poznanymi składnikami pokarmowymi, dzięki którym jaja zostały zaliczone do tzw. żywności funkcjonalnej.
  9. Jaja są produktem do przyrządzenia niezwykle eleganckich dań na uroczyste okazje.
  10. Wzbogacenie odchudzającej diety w białko jaja, przyczynia się do większej stabilizacji poziomu cukru we krwi, co powoduje utrzymywanie się uczucia sytości przez dłuższy czas.
  11. Dzieci lubią jaja, a rosnący organizm potrzebuje składniki pokarmowe. Zatem jaja jako doskonałe źródło aminokwasów mogą być świetnym pożywieniem dla dzieci.
  12. Październikowy Światowy Dzień Jaja warto wykorzystać jako inspirację do stworzenia nowych potraw z wykorzystaniem jaj.

Sprzedażą jaj zajmujemy się od kilkunastu lat, dlatego uważamy się za specjalistów w tej dziedzinie.