Ciekawostki
12 powodów do spożywania jaj
12 powodów do spożywania jaj – lista opracowana przez Międzynarodową Komisję ds. jaj (IEC) na podstawie najnowszych badań naukowych:
- Jaja to jedne z najbardziej wielofunkcyjnych produktów żywnościowych na rynku.
- Jaja mają jeden najwyższych wskaźników koncentracji składników pokarmowych.
- Gdy mówimy o białku jaja, powinniśmy pamiętać, że zostało ono uznane przez naukowców za białko wzorcowe, którego skład i proporcje zawartości poszczególnych aminokwasów przyjmuje się za 100, przyrównując do wartości biologicznej białek innego pochodzenia (mięso, ryby, zboża itd.).
- Tłuszcz znajdujący się w jaju to w dwóch trzecich wysoko zdrowotne nienasycone kwasy tłuszczowe.
- Kupowanie jaj, wysokowartościowych produktów pod względem pokarmowym, jest jednym z najlepszych sposobów nabywania białka.
- Każda pora dnia jest dobra na spożywanie jaj.
- Żółtko jaja jest doskonałym źródłem choliny, niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania naszego mózgu.
- Zawarte w jajach luteina i zeaksantyna są dwoma nowo poznanymi składnikami pokarmowymi, dzięki którym jaja zostały zaliczone do tzw. żywności funkcjonalnej.
- Jaja są produktem do przyrządzenia niezwykle eleganckich dań na uroczyste okazje.
- Wzbogacenie odchudzającej diety w białko jaja, przyczynia się do większej stabilizacji poziomu cukru we krwi, co powoduje utrzymywanie się uczucia sytości przez dłuższy czas.
- Dzieci lubią jaja, a rosnący organizm potrzebuje składniki pokarmowe. Zatem jaja jako doskonałe źródło aminokwasów mogą być świetnym pożywieniem dla dzieci.
- Październikowy Światowy Dzień Jaja warto wykorzystać jako inspirację do stworzenia nowych potraw z wykorzystaniem jaj.
Sprzedażą jaj zajmujemy się od kilkunastu lat, dlatego uważamy się za specjalistów w tej dziedzinie.